Teflonpanner farligere enn forventet

HomeForebyggende

Teflonpanner farligere enn forventet

Avgassing fra stekepanner med syntetisk belegg dreper småfugler. Foreløpig har ingen mennesker omkommet av gassene, men ved høy temperatur kan du få akutte forgiftninger.

Hver dag lager nordmenn mat i stekepanner og kokekar dekket med Teflon eller andre syntetiske belegg. Slike kokekar finnes i de fleste husstandene her i landet. Belegget hindrer at matvarene brenner seg fast under tilberedningen. 
Forhåpentligvis sitter ikke kanarifuglen i nærheten under matlagingen. Amerikanske undersøkelser viser at giftige gasser fra teflonbelegget tar livet av småfuglene. Forskerne er usikre på om gassene også er skadelige for mennesker. 

Felles for de syntetiske beleggene er at de inneholder fluor og hydrokarboner. I likhet med andre plastforbindelser utløses svært skadelige stoffer ved høy temperatur og brann. Det overraskende er at giftige gasser frigjøres allerede ved temperaturer som kan oppstå under vanlig bruk på kjøkkenet. 
En rapport som den amerikanske miljøorganisasjonen Environmental Working Group (EWG) la frem, fastslår at giftige forbindelser frigjøres fra stekepanner og kokekar allerede ved dagligdagse temperaturer på komfyren. Allerede ved 240 0 C utløste belegget giftige partikler, mens giftige gasser ble utløst først ved 360 0C. 
Testen ble utført med en vanlig stekepanne med syntetisk belegg. Den ble satt på en elektrisk komfyr. Etter tre minutter og 20 sekunder hadde temperaturen på belegget nådd 390 0C. For en dyrere stekepanne med teflonbelegg skjedde det samme, men det tok litt lengre tid å nå de samme temperaturer. Nærmere bestemt fem minutter.

Nervegass

Ved en temperatur i stekepanna på 360 0C ble minst seks giftige gasser frigjort. Disse gassen er TFE – tetrafluoretylen, HFP – hexafluorpropen, TFA – trifluoroacetatsyre, DFA – difluoracetatsyre, MFA – monofluoracetatsyre, PFOA – perfluoroctanoic syre. De fleste gassene er svært giftige for fugler og dyr, mens MFA er dødelig for mennesker selv i små doser. Ved 475 0C utvikler beleggene en gass som brukes innen kjemisk krigføring, kalt PFIG – perfluorisobutan, en avart av en nervegass fosgen fra andre verdenskrig. 
Dupont som utviklet og har rettighetene til produktnavnet Teflon, har i over 40 år vært klar over at belegget avgir giftige gasser. I juli 2001 sendte DuPont ut en pressemelding der selskapet gjentok at Teflon ikke avgir skadelige gasser før ved 340 0C. Bakgrunnen for meldingen var at en gruppe forskere la frem en rapport om hvordan kokekar og stekepanner med teflon avgir giftige fluorpolymerer. 
– Vi anbefaler at matlaging i kokekar og stekepanner med belegg som hindrer fastbrenning, gjøres ved svak til middels varme. Vi vet at Teflon er sikkert ved temperaturer opp til 260 0C, som er langt over anbefalte temperaturer for steking og baking, sa Rich Anguillo i Dupont til USA Today 19. mai i år.

Norske tilfeller

Statens Arbeidsmiljøinstitutt kjenner til at Teflon eller tilsvarende belegg gir akutte forgiftninger. Forskerne har aldri undersøkt dette i forbindelse med arbeidsmiljøet på storkjøkken eller i restauranter. Men de har fått rapporter om teflonforgiftninger når Teflon har vært brukt til andre formål enn i kjøkkenredskaper.

 

Publisert: 03-05-2004

COMMENTS