Stort er det at sette sitt eget liv liv ind for at redde andres

HomeBrann

Stort er det at sette sitt eget liv liv ind for at redde andres

Under en husbrann i Klæbu i fjor høst reddet brannkonstabel Trond Grønning sammen med huseieren ut en kvinne fra en sokkelleilighet under stor dramatikk. Overtenningen i leiligheten strøk over hodene på dem da de trakk kvinnen ut døren. For denne heltedåden ble han tildelt Carnegies heltemedalje i sølv.

Verne klær i bilen

Trond er yrkeskonstabel i Trondheim Brannvesen og deltidskonstabel i Klæbu brannvesen. Klæbu er en av Trondheims nabokommuner. Denne ettermiddagen hadde Trond tatt med seg brannmansbekledningen hjem fordi han skulle skifte stasjon neste vakt. Mens han holder på ute på gården går alarmen i personsøkeren. Trond ringer alarmsentralen og får vite at det er meldt husbrann bare 50 meter unna hans hus. Trond tar bilen, kjører bort og tar på seg brannmannsklærne.

Kvinne inne i sokkeletasjen

Han ser at tjukk grå røyk kommer ut av sokkel leiligheten. Sammen med huseieren får de brutt opp døren , de vet at kvinnen er der inne. Trond prøver å gå inn for å se om han kan finne henne, men  det er  varmt og røyken er tett. Det står masse pappesker og ting på gulvet, og det gjør det enda vanskeligere å orientere seg i sokkelleiligheten. Han går ut igjen og han ser at det er like før branngassene tenner inne i sokkelen. De prøver så å krype inn et vindu oppe på veggen i det rommet kvinne sannsynligvis befinner seg i. Trond ser kvinnen, men tar ikke sjansen på å krype inn gjennom dette vinduet. Det er høyt oppe på veggen og han kommer seg ikke ut gjennom vinduet igjen om han må snu. De bestemmer seg for å vente på brannbilen med røykdykkerutstyr og vann.

Tar sjansen

Imens står de og ser inn gjennom døren og får se kvinnen ligge i sengen i rommet innenfor . De bestemmer seg for å prøve en tredje gang på tross av at branngasstenningen er like forestående. Trond vet også at om de ikke får ut kvinnen nå vil overtenningen komme og hun vil ikke ha en sjanse. De bestemmer seg for å prøve. Trond går foran og huseieren går bak og lyser med en lykt. De får tak i kvinnen og får dratt henne ut. I det øyeblikket Trond står i døråpningen  med kvinnen foran seg kommer branngasstenningen og infernoet er et faktum. Stikkflammer fra branngasstenningen stryker over Trond og kvinnen. Tronds verneutstyr redder dem fra større forbrenningskader. De kommer seg ut og får gitt kvinnen førstehjelp. Kvinnen kvikner til utover kvelden etter behandling på sykehus.
Stort er det at sette sitt eget liv liv ind for at redde andres.

Disse ord er skrevet  på baksiden av medaljene som de to fikk under en tilstelling i Klæbu på sensommeren i år. Trond sin heltemedalje i sølv og huseieren sin heltemedalje i bronse.

”do not expect to stimulate or create heroism
by this fund, knowing well that heroic action is impulsive;
but I do believe that, if the hero is injured in his bold attempt to
serve or save his fellows, he and those dependent
upon him should not suffer pecuniarily.»
–Andrew Carnegie

 


Carnegies heltemedalje til brannmann

Postboks 8014 Dep, 0030 OSLO
Opprettet 25.10.1912 av fondet iht. fondets statutter ved gavebrev av 21. mars 1911 fra Andrew Carnegie. Regler for fondet ble bifalt ved kgl. res. av 25. oktober 1912. Styret tildeler medalje eller stønad til personer som ved frivillig handling har reddet menneskeliv.
Antall møter i 1997: Ikke oppgitt
Utgifter i 1997: Ikke oppgitt
Medlemmenes funksjonstid: Ikke avgrenset
Medlemmer:
Aas, Ellen Akre, overformynder, Oslo Overformynderi, Oslo, 1997, leder
Stene, Magnus, kontreadmiral, Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning, Bergen, 1997, nestleder
Loftus, Thomas A., ambassadør, Oslo, 1994, 1997

 

 

 

 

Publisert: 07-09-1999

COMMENTS