Selvslokkende sigaretter fører til brann

HomeForebyggende

Selvslokkende sigaretter fører til brann

I november 2011 kom kravet om selvslokkende sigaretter. Det var forventet umiddelbar effekt av tiltaket som klokkerent traff  målgruppen.

Dessverre har resultatene uteblitt, selv etter fem år. Forskerne Ida Larsson fra SP  Sveriges Tekniska Forskningsinstitut og Carl Bonander  fra Karlstad Universitet har i to separate prosjekter konkludert med at selvslokkende sigaretter ikke forebygger som forventet.
Ida Larsson har reist Sverige fra nord til syd og kjøpt sigaretter over disk. 20 pakning på 20 pakning av Sveriges tre mest populære merker er testet.
–       De testede sigarettene tilfredsstiller kravene, EN16156. Utfordringen er at mange av de selvslokkende gløder i hele sin lengde når sigaretten ligger i ro. Ved våre småskalatester på stoppede møbler oppstår det ulmebrann. Materialene i møblene virker å ha større betydning for om det oppstår brann eller ei, enn typen av sigaretter, sier Ida Larsson.
Hun konkluderer med at testmetoden som bestemmer at sigarett tilfredsstiller kravene  fra 2011 korrelerer dårlig med virkeligheten i hennes tester.
 

Ikke som tiltenkt

Carl Bonander har studert brannstatistikken i Sverige og USA fra begynnelsen på 2000-tallet og i bestefall kan man se en svak effekt, mener han.  Carl Bonader sier standardkravene har stor teoretisk effekt, men at bristen er at sigarettene ikke fungerer som tiltenkt.
Ida Larsson og Carl Bonander sin forskning har ikke blitt tatt vel i mot hos de som fastsatte kravene eller i tobakksindustrien.

 

Publisert: 02-02-2017

COMMENTS