Ruudgården totalskadet i brann

HomeBrann

Ruudgården totalskadet i brann

Det var vel ingen av de forretningsdrivende i Jernbanegaten i Askim sentrum som ante at noe forferdelig dramatisk var på vei til å skje rett etter at de hadde åpnet sine forretninger ved 9-tiden 7. juni. Da oppdaget plutselig fruen til innehaveren av Askim Tobak & Cigarforretning i nabohuset at det drev røyk forbi vinduene i butikken.

Da innehaveren skulle se ut, slikket allerede de første flammene ut fra vinduene i den såkalte Ruudsgården i Jernbanegaten 12. Han meldte straks dette på telefon 110. Han hadde ikke for fått lagt på telefonrøret før han oppdaget at det sto en fortvilet mann i ytterste nød i et vindu i 3. etasje i huset. Mannen strevde febrilsk med å få utløst den utvendige brannstigen. Derfor bar det rett tilbake til telefonen for butikkinnehaveren for å varsle 113. Han visste jo ikke om det befant seg flere personer inne i den brennende tre etasjes høye tregården.

Askim brannvesen som den påfølgende lørdagen skulle feire sitt 100 års jubileum fikk bokstavelig talt en utrolig ilddåp bare to dager før feiringen. De kom raskt tilstede, tett fulgt av politiet som hadde observert at det hadde begynt å brenne i den travle Jernbanegaten i sentrum av Askim. Nabohusene, det to etasjes høye Jernbanegaten 8 som inneholder to forretninger og Jernbanegaten 14 som inneholder butikker, folkeuniversitet og fysikalsk institutt- hvor pasienter lå til behandling – ble meget raskt evakuert.

Brannsjef Bjørn Pedersen i Askim brannvesen forsto straks at han trengte assistanse for å få bukt med flammene. Han rekvirerte i rask rekkefølge brannvesen fra Eidsberg, Spydeberg og Sarpsborg som assisterte med en meget effektiv høydebil, en splitter ny Mercedes Actros 2540 stige/lift. Denne bilen hadde bare brukt 35 minutter fra Sarpsborg til Askim. Eidsberg brannvesen rykket ut med sin eldre Magirus stigebil. Dette var en meget god hjelp for Askim brannvesen som dessverre helt mangler høydebil i sin ellers ganske gamle bilpark. Men heldigvis var det ganske vindstille og lett regnvær denne torsdagen. Så været var i alle fall på brannvesenets side denne dramatiske formiddagen.

Fra det brennende huset er det bare en liten park som skiller brannstedet og togsporene. Derfor ble 16000 volts kjørestrømmen til toget utkoblet en stund.
Etterslokkingen av den voldsomme brannen pågikk til langt på kveld og allerede på kvelden samme dag ble de sørgelige restene av huset revet på grunn av fare for at det skulle rase ut.

 

Publisert: 05-09-2001

COMMENTS