Øvelse ”Bussulykke”

HomeRedning

Øvelse ”Bussulykke”

Et lite fellesutvalg med store og gode ambisjoner, det er det Utrykningspersonellets Fellesutvalg Åmot står for.

”Brannmannen” ble invitert til ”øvelse bussulykke” lørdag 15. mai. Øvelsen ble iscenesatt som en fullskalaøvelse hvor alle øvingsmomenter skulle prøves. UF-Åmot hadde nedlagt et stort arbeid over lengre tid og fått med seg tre busselskaper, Nordtrafikk Buss AS, Østerdal Billag AS og Åmot-Engerdal Bilselskap AS pluss frivillige fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp. I tillegg har de hatt en opplæringsfase over tid i samarbeid med Norsk Luftambulanse hvor de har gjennomgått kurs i hurtigfrigjøring og førstehjelp. 
Alle utrykningsmannskapene møttes på brannstasjonen kl. 09.15 til briefing angående øvelsen. Her var det tydelig at ingenting var overlatt til tilfeldighetene. Med ca. 40 markører og frivillige ambulanse-, politi- og brannfolk som bruker en lørdag i mai for å trene på samvirke på skadested, så må man si at det ikke skorter på interessen for å bli bedre i faget. To av ildsjelene var Stein Dølplass fra Åmot brannvesen og Sigbjørn Kjenstad fra lensmannskontoret på samme sted.

 

Brannvesenet gjorde utmerket jobb

Øvelsen startet opp kl. 11.00 etter at Viking redningstjeneste fra Elverum og Hamar hadde rigget ”ulykkesbussen” på plass. Scenariet var en buss som hadde veltet ut av veien og folk satt fastklemt og det var mange hardt skadede. Første enhet på stedet var en politipatrulje og like etter ankom ambulanser og brannvesen. Ved større ulykker er det heller ikke uvanlig at helikopter kommer – det gjorde det denne gangen også – et Sea King fra Rygge som hadde lege om bord. 
Øvelsen avdekket at politi og ambulansetjeneste hadde organisasjonsmessige problemer som de tar opp på kammerset. Brannvesenet gjorde en utmerket jobb. Alle utrykningsenheter fikk prøvd på oppmarsj på skadested, takle sårede og døde og ikke minst pågående presse. Det som gjorde at brannvesenet kom best fra øvelsen var nok at de har eldre mannskap og ledere med betydelig lengre erfaring enn både politi- og ambulansemannskapene hadde. 
Scenariet ble avsluttet ca kl. 1400 og alle ble invitert til middag på Åsvang der evaluering av øvelsen ble gjort.
Jeg skjønner godt, med det initiativet som ble vist denne dagen av alle fra UF Åmot, at de ble tildelt Ludvigprisen i 2003. Thor brannmann gratulerer med en godt gjennomført øvelse.

 

Publisert: 03-05-2004

COMMENTS