Nytt tankbilkonsept til Nesodden

HomeMateriell/Stasjoner

Nytt tankbilkonsept til Nesodden

For første gang på hele 18 år har Nesodden brannvesen i Akershus fått ny brannbil og det var en etterlengtet tankbil som ble levert i november. Det spesielle med den firehjulstrekte tankbilen er at den er toakslet med tankvolum 8500 liter vann. Dette er det første konseptet av denne typen som er levert av Egenes Brannteknikk AS.

Med sin beliggenhet på halvøya utenfor Oslo, har Nesodden en variert topografi som setter store krav til fremkommelighet for brannvesenet. Stigningen fra de mange bryggene og opp til hovedveien og mange trange veier i boligstrøkene, gjorde at Nesodden brannvesen ville ha en tankbil som var lett håndterlig på bratte og trange veier. Det mener de at de nå har fått med den nye tankbilen.

Brannsjef Ole Bjørn Kaasa og hans mannskaper er så langt veldig godt fornøyde med den nye bilen.
– Tankbil er helt nødvendig i vår kommune og siden den gamle tankbilen ble avskiltet for to år siden, har vi vært nødt til å leie ganske uegnede tankbilløsninger. Vi har lenge hatt behov for å fornye tankbilmateriellet vårt og det er veldig gledelig at kommunen med sin trange økonomi har forstått nødvendigheten og bevilget penger til nytt materiell. Som i de fleste brannvesen, har vi kun en tankbil og da må vi ha en høy driftssikkerhet. Med ny bil som er skreddersydd vårt behov er vi sikret god beredskap og lave servicekostnader, sier Kaasa til Tidsskriftet Brannmannen.

Den nye Volvo FM 12 har 340 hestekrefter og er utstyrt med Powertronic halvautomatisk giring. Bilen har glassfibertanker for 8500 liter vann og 200 liter skum, med alle miksemuligheter. I tillegg er det montert spylerør både foran og bak og bilen har vannkanon og vinsj. Hovedpumpen gir 3000 liter i minuttet ved 10 bar. Bilen har en lengde på 6,95 meter og høyde på 3,10 meter. Vekten er 20 tonn. Akselavstanden er 3,50 meter, noe som gir en god svingradius. Glassfibertanken med rustfritt røropplegg sikrer at pumpen kan suge saltvann og tanken vil da fylles opp på tre minutter, noe som ligger godt innenfor dagens krav til maksimal fylletid på fem minutter for tankbilredskap. Av denne grunn er det valgt hekkmontert pumpe som gir kort sugelengde og lettere tilkomst til åpne vannkilder.

Bilen har den nyeste teknologi i automatkasse og motorstyringssystemer. Hytten er 15 cm lengre enn tidligere modell.
– Det som kjennetegner denne bilen er allsidigheten, sier Stein Egenes i Egenes Brannteknikk som har levert bilen. Med kanon, vinsj og spylerør har bilen mange bruksområder. I tillegg har den kraftig pumpe med integrert skuminnblanding som gir god kapasitet. Vi har tro på at dette konseptet vil være interessant for mange brannvesen med den fleksibiliteten og bruksområdene den har.
Nesodden brannvesen har hatt en egen tankvogngruppe som har jobbet med utviklingen av denne spesielle bilen over lengre tid. Gruppen har vært ledet av utrykningsleder Svein Roger Hansen som ser fram til å kunne bruke bilen til både brannslokking, ved hurtigfrigjøring og til spyling av skøytebaner i kommunen. Tankbilen har en prislapp avhengig av utstyr på ca. 1,5 millioner kroner eksl. moms. Dersom noen ønsker demonstrasjon, stiller så vel Bilia som Nesodden brannvesen velvillig opp.

 

Publisert: 05-12-2002

Newer Post
Older Post

COMMENTS