NM på ski 2010

HomeDiverse

NM på ski 2010

Det er 13 år siden VM på ski i Granåsen, og det er 13 år siden forrige gang det var NM på ski for brannfolk i det samme anlegget.

Helgen 12. og 13. mars var igjen ca. 140 brannfolk fra hele landet samlet i Trondheim og Granåsen for duellering om diverse titler, og ikke minst alle interne duellene og veddemålene som følger med et slikt arrangement.

Is i rubben?
Fredag ettermiddag, som stafetten skulle avvikles, satte det inn et forrykende snøvær og temperatur rundt 0 grader. For alle som har gått litt på ski skjønner en at det er duket for store utfordringer når det gjelder smøring. Det bar også i høyeste grad stemningen preg av i og rundt smørebodene på stadion. Som vanlig skulle stafetten avvikles med to klassiske etapper og siste etappen i fristil. De som skulle skøyte hadde en relativt kurant oppgave, men når det gjaldt festesmøring var det ”høy temperatur” og mye spekulasjoner. De som kanskje slapp billigst ut av dette var de som valgte å gå på rubbete ski. Er dette helt fremmed så snakk med en kollega som følger med i ”langrennsverden”. Det var vertskap og arrangør Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS (TBRT) som trakk det lengste strået og sikret seg seieren med god margin. På vinnerlaget gikk Kai Rye, Torbjørn Mæhlumssveen og Alf Inge Nesset. Det må også nevnes at TBRT stilte med hele ni lag på stafetten, herav et rent kvinnelag. Dette må være rekord, og første gang med et kvinnelag.

Utfordrere ønskes
Lørdagen var det bedring i været, men fortsatt mye usikkerhet rundt smørning. Det var ingen spesiell smørning som skilte seg ut i den ene eller andre retning, så det ble mye hemmelighetskremmerier og hvisking i bodene. Etter noen år med felles start (siden Alta 2006) gikk arrangøren denne gangen tilbake til individuell start. Det lager alltid litt ekstra spenning når det ikke er førstemann i mål som er vinneren. Det var sekundering for flere av deltagerne fra seedet gruppe, og den viste at dette ville bli et veldig jevnt og spennende løp. Det må sies at de to fem kilometer lange sløyfene som ble benyttet i Trondheim ikke gir mye hvile, så det var mange slitne brannfolk å se i målområdet.

Etter at alle fra seedet gruppe var kommet i mål viste det seg at TBRT også her stakk av med seieren. Det var ved Kai Rye, og ikke nok med det så ble også andreplassen kapret av en trønder. Det var brannsjefen, Torbjørn Mæhlumssveen, som bare var fire sekunder bak vinneren. Tredjeplassen tok Lars Berghagen fra Ringerike brannvesen. Det ryktes at Mæhlumssveen ønsker seg noen utfordrere fra brannsjefsgruppa i Norge. Tidligere var det flere brannsjefer som hevdet seg i toppen av resultatlistene, men de har dessverre uteblitt de senere årene. Håpet er å se flere av de sammen med mange andre tilbake i NM-løypene snart.
Når en ser på deltagerlistene ser en at det er flere korps som sliter med rekrutteringen blant de yngre.

Tidsskriftet Brannmannen ønsker å stimulere til at flere av de yngre også deltar på disse arrangementene, derfor setter fagtidsskriftet opp en ny vandrepremie til beste deltager under 35 år. Dette vil gjelde fra 2011. Det som var gledelig i år var at det var flere kvinner på resultatlistene, det er veldig hyggelig i vårt mannsdominerte miljø.

Trekkes en månedslønn?
Brannmannen stilte noen spørsmål til arrangementansvarlig Stig Sjåland fra Trøndelag brann- og redningstjeneste og Trondheim brannidrettslag etter arrangementet.

Gikk årets arrangement som forventet?
– Vi startet allerede i sommer med planlegging av mesterskapet. Det ble satt ned en arrangementskomité som delte arbeidsoppgavene mellom seg. God planlegging og gode ressurser i Granåsen under selve løpene gjorde, tross et forferdelig snøvær på fredag, at alt gikk som planlagt. Noe av det morsomste under NM-helgen var at vi greide å fylle opp hele deltagerhotellet med bare brannfolk.

Vi ser det er en del korps som sliter med rekrutteringen til ski-NM, har du noen gode råd å komme med her?
– De som har tradisjon i å delta på ski-NM må være flinke til å ”ufarliggjøre” mesterskapet. Vi opplever at mange tror de må stille med hundrevis av treningstimer, kondomdress og tre par ski. Ski-NM er et arrangement hvor konkurransen og det sosiale er like viktig. Man går med den kroppen man har.

Hvordan ser du på det at brannsjefen i Trondheim kommer å ”klår” nær sagt hele brann-Norge bortsett fra en av sine egne?
– Når det gjelder denne saken kan jeg ikke gå ut med for mange opplysninger. Brannsjefen i Trondheim er rekruttert og designet for flere spesielle oppgaver. En av dem er å gå fort på ski. Vi synes det er greit å ha den beste brannsjefen i Norge (når det gjelder Norgesmesteren, Kay Rye, som slo brannsjefen med 4 sekunder, går det rykter om at han er trukket en månedslønn).

Etter noen år med fellesstart gikk dere tilbake til individuell startordning, hvordan ble det mottatt av deltagerne? 
– Ønske om individuell start var stort. Jeg tror ikke det har så mye med at vi er for tradisjonsbundet, men jeg tror at Brann-NM på ski med løpere som presterer fra a til å, føler at det blir mer skirenn av individuell start.
– Hvis jeg tar meg selv som eksempel i fellesstart, var jeg som regel sprengt når jeg kom til enden av startsletta fordi jeg prøvde å henge på feltet som ble trukket av de beste gutta. Til veksling på andre runde kunne jeg observere vinnerne skåle i champagne etter at de var kommet i mål. Det er mye morsommere når de som går for turen sin skyld og går saktest, ikke kommer i mål alene til et folketomt stadion. Fellesstart var en prøveordning som nå er over, sier Sjåland.

Stig Sjåland ønsker samtidig å benytte anledningen til å takke alle i TBRT som var med på å lage et flott arrangement som vi kan være stolte av. Vil også takke alle kollegaer fra rundt om, som tok turen til Trondheim og lagde en god ramme rundt NM på ski.
Og til slutt, hvis det er noen der ute som ønsker å hente ”gullet hem”, er det bare å trene mer!

Drammen i 2011
Det er Drammensregionens brannvesen IKS som er den heldige arrangør i 2011. Det er under ett år til. Tiden går fort så det er bare for deltagere og arrangører å starte forberedelsene. Samtidig er det viktig å poengtere at disse arrangementene også har turklasser, så man må ikke stille til start med hundrevis av treningstimer og kilometer i treningsdagboka. Disse arrangementene er for deltagere i alle kategorier. Brannmannen avslutter med å gratulere TBRT med et flott arrangement og svært gode sportslige resultater. Vi ses i Drammen!

Håvard Bakken,
Brannmannen


Resultater:
 

Stafett:
Gull: Trøndelag brann- og redningstjeneste, 20:29
Sølv: Ringerike brannvesen,   20:53
Bronse: Gjøvik brannvesen,   21:43

Individuelt:
Gull: Kai Rye, TBRT    29:20
Sølv: Torbjørn Mælumsveen, TBRT  29:24
Bronse: Lars Berghagen, Ringerike brannv. 29:40

Klassevinnere:
Damer 1: Liv Tanja Eiken, OSL brann/redn. 45:01
Damer 2: Inger Lise Kvaale, TBRT  39:56
Herrer 1: Jørgen Walsøe, TBRT  31:52
Herrer 2: Alf Inge Nesset, TBRT  30:17
Herrer 3: Kai Rye, TBRT   29:20
Herrer 4: Torbjørn Mæhlumsveen, TBRT 29:24
Herrer 5: Olav Rønning, Surnadal  30:39 
Herrer 6: Henrik Francke, Oslo   37:14
Herrer 7: Tore Stiberg, Norges brannskole 33:23
Herrer 8: Knut Eek Berger, Drammen 40:50
Herrer 9: Svein Berger, Drammen  54:35

Publisert: 28-03-2010 av Håvard Bakken

COMMENTS