Landets første juniorbrannkorps

HomeDiverse

Landets første juniorbrannkorps

Lillesand brannvesen har som det første brannvesen i landet startet et juniorbrannkorps. Brannmester Magne Søraa har etter ide fra Tyskland sørget for å sikre rekrutteringen til brannvesenet i Lillesand.

– Kjempemoro! sier ungene etter at de har fått prøve seg som ekte brannkonstabler. Etter grundig instruksjon av brannmesteren har de fått prøve å slukke brann i olje med håndslukkingsapparater. Ungene stortrives og er absolutt ikke fremmede for tanken på at de kan bli ordentlige brannkonstabler når de blir store. Oppsetting av stige og klatretur opp på brannstasjonens tak, går også som en lek.

Magne Søraa har gått med ideen om et juniorbrannkorps i mange år etter at han har sett hvordan man i Tyskland har hatt brannvern-opplæring for de minste. Her hjemme i Norge fantes ikke noe lignende. Søraa inviterte barn fra syv til fjorten år til å være med og responsen har vært veldig god. Vi prøver å få med jenter i brannkorpset og det viser seg at de også har interesse for dette, sier brannmesteren.

Dette er et alternativ for de som ikke er med på idrett eller andre aktiviteter. Barn og unge søker spenning og det vil de finne her, sier Søraa. De unge brannkonstablene vil det første året få opplæring i brannslukking og brannforebyggende arbeid samt en innføring i førstehjelp, svømming, dykking og knuter og stikk.

Formålet med dette er å drive forebyggende arbeid, samtidig som rekrutteringen til brannvesenet sikres. Vi skaper også et trivelig miljø med gode holdninger, som jo er noe av det viktigste innen brannvernet, påpeker Søraa.
Fem jenter og fem gutter deltar i juniorbrannkorpset. Alle har fått full utrustning i form av kjeledress, støvler, lue og hjelm. 

Nå har Søraa lovet de overnattingstur til Stavanger brannvesen slik at de skal få se hvordan et stort brannvesen fungerer. De er også i gang med å forberede en tur til Tyskland til sommeren hvor de er invitert til en internasjonal leir. De unge brannkonstablene skal selv jobbe fram mot denne turen blant annet ved å selge brannsikre lys før jul.
Nå håper Søraa at også andre kan fange opp ideen om å la de yngste få opplæring i brannvern.

(Kilde: Lillesands-Posten)

Publisert: 07-12-1999

COMMENTS