Jeg var død

HomeDiverse

Jeg var død

Øyvind Røed (64) fra Stokke lever takket være gode hjelpere. En blodåre inn til hjertet tettet seg og hjertet stanset. Røed kjører motorcross på Gjervåg motorbane på Tjøme, når han segner om med motorsykkelen mellom beina, det er lørdag 22. oktober og klokka er 14. - Det er et eventyr, jeg er veldig glad jeg lever, og at hjertet mitt svikta med så mange gode hjelpere i nærheten, sier Øivind Røed.

Minutter skiller liv og død ved hjertestans. Mannskapene i Vestfold Interkommunale Brannvesen er nærmest og de rykker ut fra brannstasjon på Borgheim på Nøtterøy. De 12,5 km til skadestedet går unna. Når brannmennene kommer står motorcrossklubben klar med ATV’er for å bringe hjelpen til Røed som ligger livløs i andre enden av motorbanen. Men Øyvind Røed har allerede fått livreddende hjelp. Arne Kristian Andreassen (35) fra Hvasser som kjørte bak ham, får Røed ut av banen og starter umiddelbart med hjertekompresjoner og munn mot munn. En kvinnelig sykepleier, er i nærheten. Hun iler. Andreassen og sykepleieren deler på oppgavene med hjerte og lungeredning.

Brannfolka har med seg hjertestarteren, som ble gitt brannvesenet i gave fra Nøtterøy Sanitetsforening for drøyt ti år siden.
 – Han er styggblå når vi kommer, sier brannmester Thorvald Berg. Klær blir klipt bort og ledningene til hjertestarteren koblet til. Starteren gir grønt lys for sjokk og det er umiddelbart livstegn etter det første sjokket. Ambulanse og luftambulanse kommer også raskt til stedet. Øyvind Røed blir fløyet til Rikshospitalet. Han husker ingen ting fra hjertestansen. Røed kommer til bevissthet etter fire dager, da er han på Vestfold Sentralsykehus. Han kan ikke få fullrost helsevesenet.
Det ble seks uker på sykehus for Øivind Røed. Nå går det helt fint og med innoperert hjertestarter gikk han jula og det nye året lyst i møte.
– Jeg var død, det var dere som redda meg tilbake. Det er helt ufattelig, sier Røed når han møter sine redningsmenn fra Vestfold Interkommunale Brannvesen igjen. Men jeg har også sendt takkekort til de andre som gjorde en livsviktig innsats før brannvesenet kom. Så nå er det bare å trene og nyte livet, avslutter motorsportsentusiast Røed.

Vestfold Interkommunal Brannvesen rykket ifjor ut på 17 hjertestansoppdrag, og reddet to menneskeliv med bruk av hjertestarter.

COMMENTS