Hell i uhellet

HomeRedning

Hell i uhellet

Store redningsressurser ble satt i sving da en trailer veltet ved Bromma i Hallingdalen og sjåføren ble sittende fast i bilen med vann opp til haka. Til trailersjåførens hell var de første som passerte skadestedet, brannmennene Lars Erik Gutubakken og Håvard Bakken.

Branninspektørene Gutubakken og Bakken fra Hemsedal og Gol brannvesen var på vei til et kurs denne fredags morgenen 13. september da de så traileren som lå veltet i vannet.

– Bakhjulet på traileren snurret fortsatt rundt da jeg klatret opp på traileren. Jeg ropte for å høre om det var liv og fikk et svakt hallo tilbake, forklarer Gutubakken som tok seg inn i førerhytta og forsøkte å få løs sjåføren, men han var ikke til å rikke.
– Han hadde ei pute bak nakken som holdt hodet over vannet. Det var utrolig flaks at vannstanden i elva var så lav. Hadde den vært 10 cm høyere, hadde det ikke gått bra, sier Gutubakken.

Imens hadde Håvard Bakken fått varslet om ulykken og både Nes og Flå brannvesen rykket ut. 110-sentralen i Ringerike brannvesen rekvirerte også umiddelbart to kranbiler samt luftambulansen fra Ål. To dykkere og dykkerleder fra Oslo brann- og redningsetat kom etter ca. 40 minutter med luftambulansens helikopter fra Lørenskogbasen.
Kranbilene var raskt på stedet og sikret traileren, men traileren som var lastet med limtredragere var imidlertid så tung at man ikke greide å dra bilen opp og en større kranbil ble rekvirert fra Gol.

Gutubakken passet hele tiden på at sjåføren var ved bevissthet og snakket med han for å berolige han. Sjåføren hadde ikke synlige livstruende skader, men luftambulansens lege var bekymret for den lange nedkjølingen. En tyngre kranbil fra Gol ankom raskt og fikk dratt opp traileren slik at sjåføren ikke lå med vann opp til hodet lenger.

Mannskaper fra Flå og Nes brannvesen foretok frigjøringen av sjåføren ved å klippe av rattet og bruke saks. Dykkerne fra Oslo brann- og redningsetat assisterte under arbeidet som fortsatt til dels foregikk i vannet. Etter at man hadde fått løs sjåføren, ble han lagt opp i en båt som transporterte han de få meterne til land. Da hadde det gått over en time fra ulykken skjedde.
Verken Nes og Flå brannvesen har mannskaper med fast vaktordning men denne gangen stilte de begge mannsterke opp med 14 og 12 mann. Begge kommunene nederst i Hallingdalen er sterkt utsatt for trafikkulykker.

– 9 av 10 oppdrag for Flå brannvesen er trafikkulykker, sier brannsjef Magnus Aure i Flå som sammen med kollega konstituert brannsjef i Nes, Gunnar Lagmanndokk ledet brannvesenets innsats på ulykken. Begge synes samarbeidet gikk veldig greit.
Gutubakken selv var også nedkjølt etter en time inne i bilen. Han roser sine kolleger for et godt organisert redningsarbeid som foregikk på en rolig måte trass i dramatikken.

 

Publisert: 05-09-2002

COMMENTS