Hamarøy rammet i dobbel forstand

HomeMateriell/Stasjoner

Hamarøy rammet i dobbel forstand

Det som skulle være en gledens dag for Hamarøy kommune i Nordland, ble et langt mareritt isteden. Den gamle brannbilen fra 1974 ble byttet ut med en ny Mercedes fra 1985 til en verdi av rundt 1 million kroner. Etter at den nye brannbilen var bestilt, kom EU med krav om at brannbiler ikke lenger skulle registreres som motorredskap. Dermed hadde kommunen bare en sjåfør som hadde sertifikat for å kjøre den nye brannbilen. Om ikke det var nok, bilen var for stor for den gamle garasjen. Dermed står bilen utenfor brannstasjonen, uten garasje og uten sjåfører. Dermed havnet saken i media og ble en heller pinlig affære for brannsjef Nils Fredriksen.

EU-kravet

Som ”Brannmannen” fortalte i nr.2/2002 har EU kommet med et krav om at brannbiler registrert etter 1.januar 1995 ikke defineres som motorredskap. Det betyr at sjåfører må ha sertifikat klasse C for å kjøre bilene. Dermed fikk Hamarøy kommune seg et sjokk som rammer kommunen hardt. Brannsjef Nils Fredriksen sier til Avisa Nordland at han trodde bilen skulle registreres som motorredskap og var i likhet med mange andre brannsjefer rundt om i landet, ikke kjent med de nye reglene. Og ikke alle småkommuner har budsjettert med sertifikat til en mann på rundt 15 tusen kroner. En ny brannbil er et stort løft i seg selv.

Ingen dispensasjon

Statens vegvesen på Fauske kan heller ikke love dispensasjoner for å få kjøretillatelse til brannbilen. Til Avisa Nordland bekrefter stasjonsleder Torill Dypfest at bilen pr. i dag står registrert som lastebil, med de krav som stilles for kjøring av lastebil. For Hamarøy brannvesen, som kun består av deltidsmannskaper, betyr det at mannskapene må sette seg på skolebenken for å sikre seg førerkort klasse C. For mange deltidsmannskaper vil nok dette være en stor utfordring. Når man i tillegg vet at deltidsreformen er på full vei inn, ja da står utfordringene i kø for deltidsmannskapene i Hamarøy kommune. Og kravene ligger tett som bobilene over Hamarøy. Krav om sertifikat, krav om utdannelse som deltidsmannskap, krav om utrykningsbevis for mannskapene, krav til røykdykkerne og ikke minst kravene som DBE krever for å ha en godkjent brannvernordning i kommunen. Vi kan bare si: Lykke til Hamarøy.

 

Publisert: 04-07-2002

COMMENTS