Glødende superveteran

HomeDiverse

Glødende superveteran

- Er det noe som er helt brennsikkert, så er det at Ivar Halvorsen er blant de alle første som dukker opp på brannstasjonen når alarmen går. Han er utrolig rask og effektiv. Han kan jobben sin til fingerspissene og er en stor inspirasjonskilde for de yngre mannskapene. Mange av dem var ikke påtenkt en gang, da Ivar Halvorsen begynte å jobbe som brannmann, sa brannsjef Sigmund Tveit i Åmli under en enkel seremoni for Halvorsen ved juletider.

– Ivar Halvorsen viste tidlig en glødende interesse for brannslukking. Han var bare en guttunge første gangen han klarte å lure seg med brannbilen. I 1963 ble han fast engasjert som brannmann i den frivillige mannskapsstyrken. Ni år senere avanserte han til stillingen som varabrannsjef. Denne jobben har han hatt siden, uttalte Sigmund Tveit.

Selv er sjefen for rene ”barnerumpa” å regne i forhold til sin nestkommanderende. Sigmund Tveit minnes at han var russ samme året som Ivar Halvorsen ble utnevnt til varabrannsjef. Den gangen hengte russen opp en plakat over brannstasjonen hvor det stod følgende tekst: ”I tilfelle brann, ring dagen i forveien”. Spøken var mer aktuell på 70-tallet enn i dag.
I våre dager vekker det en del munterhet at melkebilen fra Tine meierier rykker ut sammen med brannbilen, når alarmen går i Åmli. Da Ivar Halvorsen begynte som brannmann, ble utstyret fraktet i en brødbil. Selv mener han at Åmli brannvesen er en betydelig bedre utstyrt og mer profesjonelt i dag enn for 40 år siden.

Som et bevis på at mannskapene i Åmli brannvesen virkelig går inn for oppgaven med hud og hår, blir det fortalt at Ivar Halvorsen en gang begynte å slukke brann i strandsko og kortbukser. Da han hadde fått kontroll over ilden, var skoene smeltet og hårene på beina helt avsvidde. 

Brannen ved Nidarå Trelast i 1989 er den største katastrofen i Åmli i moderne tid. Sagbruket ble i løpet av kort tid forvandlet til et inferno av røyk og flammer. Ivar Halvorsen var blant de første som rykket ut. De kjørte brannbilen ned til elva for å montere pumper og slanger. 
Heten var så enorm at vi måtte spyle brannbilen for å kjøle den ned, minnes han. Selv om Ivar Halvorsen begynner å dra på årene, har han ikke tenkt å gi opp kampen mot flammene med det første.
 

Publisert: 02-01-2004

COMMENTS