EU-prosjekt Vilnius distrikt

HomeDiverse

EU-prosjekt Vilnius distrikt

I forbindelse med et EU-prosjekt mellom Vilnius branndistrikt i Litauen og Oslo brann- og redningsetat (OBRE), ble det gjennomført en fem dagers studiereise i Vilnius branndistrikt. Denne studiereisen har dannet grunnlaget for videre arbeid med prosjektet, og vi har her sett alt fra det utenkelige til det mest moderne innen brannstasjoner og utstyr – det spørs bare hvor pengene kommer fra.

Oslo Brann- og redningsetat

Det er tilkommet EU-midler i form av penger til dette prosjektet mellom brannvesenet i Vilnius distrikt og OBRE. Hovedmålet med prosjektet er å hjelpe ytterdistriktene i Vilnius å etablere frivillige mannskaper. De ønsker i tillegg at vi skal lage et 27 timers kurs for deres instruktører, som de igjen kan kjøre for de fremtidige frivillige mannskapene. Etter hvert som dagene og prosjektet har gått fremover har vi også på bakgrunn av studiereisen klart å så noen frø hos ledelsen i Vilnius i forhold til hvordan vi i Norge dimensjonerer vår brannberedskap.
Det å være prosjektleder har vært lærerikt, men medført mye arbeid og en del reising mellom landene. Vi har både vært gjester i Vilnius, tatt imot gjester i Oslo og gjestet Midt-Hedmark brann og redningsvesen IKS for å se deres måte å løse dimensjoneringen på.
Prosjektet startet opp høsten 2015 og er i utgangspunktet ment avsluttet i april 2016.

 

Vilnius distrikt

12.–16. oktober reiste Eirik Pedersen og undertegnede (begge fra OBRE) til Vilnius by med mange spente sommerfugler i magen. Frem til denne datoen hadde korrespondansen kun vært gjennom mail og lesing av ulike EU-avtaler om prosjektet. Alt selvfølgelig på engelsk. Ved ankomst Vilnius ble vi tatt godt imot av våre to tolker og presentert fortløpende for alle med lederfunksjoner i brannvesenet. For å si det enkelt, så kunne de under 35 år stort sett godt engelsk og de over måtte tolkes. Det var 98 prosent over 35 år.
Vi fant fort ut at vårt største problem var å skjønne deres oppbygning av brannvesenet. Dette med tanke på at de er «delt» i forhold til hvor pengene kommer fra, hvilken dimensjonering de har og samtidig finne ut av hvordan vi kunne sammenligne rollene til mannskapene på vakt i forhold til hva vi er vant med i Norge.  
Etter hvert som dagene gikk og utallige mil i bil ble tilbakelagt, begynte vi skjønne deres oppbygning av brannberedskapen. Enkelt forklart delte de Vilnius distrikt i statlig og kommunalt drevet brannvesen (se figur). Her var forskjellene store i forhold til hvor pengene kom fra. Den statlige delen av brannvesenet hadde allikevel den overordnede ledelsen i hele Vilnius distrikt. 

 

Ulikheter

Dagene i Vilnius var fullbooket fra morgen til kveld. Vi reiste rundt omkring i Vilnius distrikt, hvor vi så store ulikheter innen brannstasjonene, utstyret og bemanningen. Uansett hvor vi kom var det en utrolig gjestfrihet og de svarte villig på våre mange spørsmål.
På de stasjonene som fikk pengene fra staten var det meste på stell og de kan godt på vei sammenlignes med heltidsstasjoner her hjemme i Norge.
Når vi etter hvert fikk summet oss og konkludert med hvordan det sto til på de stasjonene som det kommunale driftet, kom vi frem til at det kun var snakk om «sysselsetting» av mannskapene. Det var to mann på vakt 24/7, uavhengig om det var 600 eller 10.000 innbyggere i landsbyen. Disse to brannmennene hadde en form for brannbil, helst av gammel russisk herkomst, uten noe som helst annet utstyr enn i beste fall ett «normalutlegg». De skulle i utgangspunktet ikke gjøre noe som helst annet enn å forberede for nærmeste statlig betalte brannstasjon sin ankomst.
Kommunen kunne heller ikke pålegge de noe mer da de hadde for dårlig lønn, som de sa selv.
Det som var iøynefallende var at det var utrolig ryddig og rent over alt hvor vi kom på besøk, og de ansatte svarte ikke før de ble tiltalt. Skulle nesten tro at den russiske bjørnen hadde en finger med i spillet. 
Jeg lar bildene fra turen tale for seg selv og anbefaler på det sterkeste å reise litt ut av selve Vilnius sentrum hvis man vil utforske dette flotte området.
 

Publisert: 29-02-2016

COMMENTS