Eksplosjonen i ABC- teateret

HomeBrannCBRNE

Eksplosjonen i ABC- teateret

Lille julaften våknet Oslo sentrum av et smell som langt skulle overgå fyrverkerismellene en uke senere.

Torsdag 23. desember kl. 05.13 får vi melding om at et automatisk brannvarslingsanlegg i St. Olavs plass 5 har blitt utløst. Da vi kommer fram med styrken fra Hovedstasjon, ser vi bygningsdeler og glass spredt nedover i St. Olavs gate. En kvinne står i døren på St. Olavs plass 5 og sier hun hørte en ”kjempesmell”. Straks vi ser fasaden på ABC-teateret med adresse St. Olavs plass 1, skjønner vi at her har det vært en meget kraftig eksplosjon.

Da vi ankom var det ingen røykutvikling, men etter noen minutter hørte vi et nytt smell (ikke så kraftig som det første) inne i bygget. Vi fikk raskt konstatert av vaktmester at det ikke oppholdt seg personer inne i bygget pga. ombygningsarbeider i hele gården. Som utrykningsleder ga jeg ordre om at ingen skulle ta seg inn i bygget pga. faren for ras og eventuelle nye eksplosjoner.
Etter rekognosering rundt bygget, kunne vi konstatere omfattende bygningsmessige skader. I søndre fløy var hele det utvendige trappehuset rast sammen og store deler av betongveggen var blåst ut, i tillegg var vinduer og dører med rammer borte. Fasaden på bygget hvor det automatiske brannvarslingsanlegget var blitt utløst, rett over gaten for ABC-teateret, hadde omfattende skader opp til tredje etasje.

Det ble etter hvert ganske kraftig røykutvikling over tak, men pga. usikkerheten til hva som hadde forårsaket eksplosjonen, ble avgjørelsen om kun begrensninger til andre bygninger og ingen mannskaper inn i bygget, ganske lett. Vi hadde nå ni biler og 30 mann strategisk plassert rundt kvartalet.
Det ble en form for overrisling i bygget fordi flere vannrør var revet av og dette hjalp oss godt. Samtidig drev vi utvendig slokking der vi kom til.

Kl. 07.36 sender vi de første røykdykkerne inn i den delen av bygget som var minst skadet. Røyken hadde nå avtatt. Røykdykkerne gjennomførte sitt søk og ga tilbakemelding om at samtlige heisdører med rammer i alle husets seks etasjer var blåst ut og store deler av det 25 cm tykke betonggulvet i teateret var borte! Kun armeringsjernet i gulvet hang igjen.
Oppdraget fortsatte utover dagen med forskjellig ekspertise. Selv fikk vi avløsning ved vaktskiftet kl. 08.00 og returnerte til stasjonen hvor vi bl.a. snakket om hvor ”overrasket” vi ble ved ankomsten til et automatisk brannvarslingsanlegg.
Etterforskningen har vist at det ble oppbevart propan- og acetylenflasker i kjelleren, samt at det sto en truck til lading der. Etterforskningen er ikke avsluttet.
Hvor store mengder propan eller acetylen som skal til for å forårsake så omfattende skader vet ikke jeg, men for en ”bombe”.
Publisert: 05-01-2000

COMMENTS